Ziemie Kujaw i Pomorza nie bez powodu nazywane są kolebką polskiego mleczarstwa i serowarstwa – tutaj odnaleziono pierwsze archeologiczne ślady wyrobu sera i to tu rodziły się pierwsze spółdzielnie mleczarskie w Polsce. Jedna z nich istnieje do dziś – w Lisewie i tworzy ser wyjątkowy, o najdłuższych tradycjach w regionie. W lisewskiej mleczarni od ponad wieku mistrzowie serowarstwa z pokolenia na pokolenie przekazywali sobie tajniki wyrobu serów. Dzięki temu dziedzictwu i zaangażowaniu w podtrzymanie tradycji, do dziś powstaje tu prawdziwy ser – z mleka od krów z okolicznych gospodarstw, naturalny, wyrabiany zgodnie z rzemiosłem i według zachowanej receptury. Tworzą go ręce ludzi mających w sobie pasję i to „coś”, co czyni wyrób autentycznym i wyjątkowym: serce do sera!

Coraz częściej nazywacie Sery Lisewskie „naszymi serami”, bowiem wiecie, że to sery, z których możemy być dumni. Sery prawdziwie „stąd”… z SERca Pomorza i Kujaw.